X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Virussen, de plaag van de cyberwereld

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van rune rune Auteur op infoyo sinds
25 Januari 2010


Bekijk het profiel van rune
Datum: 04-02-2010
Auteur: Rune
Virussen, Nepvirussen, "Hoaxes" en "Jokes" Omdat virusplagen de laatste week enorm de kop opsteken ga ik daar extra informatie over geven. Ik vertel u hoe u een virus kunt herkennen en wat u er aan kunt doen. In dit artikel leert u het belangrijkste:Wat is een virusWat is een nepvirus of een hoaxWat is een jokeWat is een Trojaans paardEn meer

De onderwerpen

De onderwerpen Ik ga vandaag deze onderwerpen met u bespreken:

Wat is een virus
Wat is een nepvirus of een hoax
Wat is een joke
Wat is een Trojaans paard
Actuele informatie over virussen
Hebt u een virus
Kunt u zelf een virus verwijderen
Scan uw pc online op een virus en verwijder het gratis
Kunt u een virus zien aankomen
Hoe herkent u een virus
Kunt u een virus tegenhouden
Waar zijn goede anti-virusprogramma's verkrijgbaar
Wat is een virusdefinitie
Hier kunt u anti-virusprogrammas en virusdefinities downloaden
Hoe herkent u een nepvirus of hoax
Meer informatie over nepvirussen / hoaxes
Bent u slachtoffer van een joke
Zowel programma als definities zijn gratis te downloaden vanaf Internet. Ik wijs u de weg naar informatie, reparatie en verdediging.

De uitleg en teksten (lang!)

Wat is een virus?
Er zijn veel definities voor. Wat ons betreft houden we het op deze: een (computer)virus is een kwaadwillig programma, dat vaak als interessante bijlage vermomd bij e-mail arriveert, zich nestelt in uw computer, u het leven zuur maakt en als voornaamste doel heeft zoveel mogelijk andere pc's te infecteren. Er zijn verschillende soorten: kortheidshalve noemen we iets een "e-mailvirus", een "macro-virus" en naast virussen het "Trojaanse Paard". Er zijn nog meer (tussen)vormen en maten. Uitleg hiervan past niet in het bestek van dit artikel. Over virussen die misbruik maken van Office kunt u ook vragen stellen op het prikbord van de OfficeXP startpagina http://officexp.pagina.nlWat is een nepvirus of een "hoax"
Wij houden het op de betekenis: een nepvirus is een e-mail kettingbrief of gewoon een e-mail die u de stuipen op het lijf jaagt; in feite is het enige virusachtige eraan dat het zich ver weet te verspreiden. Een hoax is een gerucht van een virus, en net als de meeste geruchten niet waar. Niet naar luisteren en niet op reageren is verreweg het beste dat u kunt doen, en zeker niet doorsturen naar anderen. Verderop vindt u enkele leuke voorbeelden.


Wat is een "joke"
Dat is minder prettig dan een "hoax", de pc gedraagt zich alsof deze getroffen is door een virus. Dat is het gelukkig niet, het is een "grap" van iemand anders. Welke "jokes" zijn bekend en hoe kunt u deze herkennen? Verderop leest u hoe.


Wat is een Trojaans paard
Geen virus, maar even kwaadaardig. Weet u nog het verhaal hoe Troje overwonnen werd door er een paard naar binnen te smokkelen dat vol zat met soldaten? Troje werd veroverd van binnenuit. Dat is precies wat dit type kwaadwillige programma doet. Het "bedelt" zich naar binnen, soms in de vorm van een mooie foto of screensaver, voor de leek niet altijd herkenbaar maar altijd in de vorm van een uitvoerbaar programma. Eenmaal binnen wordt het geactiveerd en is even kwaadaardig als een virus. Vandaar dat een Trojaans paard door anti-virusprogramma's herkend wordt.

Dit zijn verschillende virusscanners:
Alwil Windows virussen
Central Command
Computer Associates
Command
F-secure
Kaspersky Labs
Panda Software
Network Associates - MacAfee
Norman
Sophos
Norton (Symantec)
Trend MicroHebt u een virus?
Soms lijkt het alsof u belaagd wordt door een virus maar is er niets aan de hand. Soms lijkt het alsof uw pc een goed uitziende e-mail ontvangt met een onverdachte bijlage, maar wordt u in feite belaagd door een virus. En soms gedraagt uw pc zich alsof deze door een virus getroffen is, maar het een grap van iemand anders. Hoe u kunt herkennen wat er aan de hand is, en wat u er tegen kunt doen, daarover gaat dit artikel. Want we willen onbezorgd internetten en ongestoord en veilig onze pc gebruiken. Breekpunt probeert uit te leggen hoe.Kunt u zelf een virus verwijderen?
Ja, gelukkig wel. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, maar het kan. Soms houdt het verwijderen van een virus echter in dat u vertrouwde bestanden moet weggooien, als ze besmet zijn. Anders komt u niet van het virus af, want een virus is hardnekkig. Net als bij verkoudheid.
En soms zit er niets anders op dan het opnieuw installeren van uw harde schijf. Als dat goed gebeurt bent u er van af. Reden genoeg voor het maken van goede backups en het houden van regelmatige virus scans op uw pc. En het ophalen van de nieuwste virusdefinities. Kijk nu eerst of uw pc werkelijk een virus heeft.Kunt u een virus zien aankomen?
Niet altijd, vaak wel. Er zijn wel enkele vuistregels te geven:
Krijgt u e-mail van een wildvreemde die u in de kop van een mailtje de liefde verklaart dan is er soms geen sprake van kriebels in de buik maar van het "I love you"-virus dat als bijlage meegestuurd wordt.
Bezoekt u een website en dwingt die u om iets onverwachts te downloaden: verbreek de verbinding zo vlug mogelijk
Krijgt u een lege e-mail met een bijlage die geblokkeerd wordt door een anti-virusprogramma: zo vlug mogelijk weggooien. Krijgt u van een goede kennis onverwacht een e-mail met een bijlage en de tekst dat u hierbij het verwachte bestand ontvangt: bijlage weggooien.
Wilt u zoveel mogelijk veiligheid? Open dan geen enkele bijlage die afkomstig is van mensen die u niet zeer goed kent. Iedere bijlage kan een vermomd virus bevatten.Hoe herkent u een virus
Als ik weer eens klaag over problemen met Windows vraagt mijn vrouw altijd: is de pc getroffen door een virus? Angst voor een virus is een slechte raadgever. U tegen computervirussen wapenen is een bittere noodzaak, net zoals een jas aan doen tegen de kou. Daarvoor zijn anti-virusprogramma's. Die herkennen een virus meestal snel en immobiliseren het, voordat het kwaad kan aanrichten.Kunt u een virus tegenhouden?
Sommige zeer goede anti-virusprogramma's zijn voor particulier gebruik gratis. Maakt u er gebruik van. Bovendien stellen veel fabrikanten van deze programma's kosteloos minstens eenmaal per week een nieuwe set virusdefinities beschikbaar. U moet zelf zorgen dat u die ophaalt, wilt u goed beschermd zijn. Dus zorgt u er voor.


Waar zijn goede anti-virusprogramma's verkrijgbaar?
In de winkel en op Internet. Sommige anti-virusprogramma's zijn heel bekend, andere wat minder. Het ene programma houdt wat meer tegen, het andere scant wat vaker. Een goed programma scant de e-mail voordat die gelezen wordt en houdt daarmee het meeste onheil tegen. Andere programma's scannen een bestand voordat het geopend wordt, of telkens wanneer iets weggeschreven wordt op de harde schijf. Ze hebben vaak veel instelmogelijkheden. Zoekt u daar alstublieft een goede en antivirusscanner uit als u er nog geen heeft.Wat is een "virusdefinitie"
Dat is een belangrijke term die u zeker moet onthouden. Een virusprogramma moet wel weten hoe een virus er uit zien, om het te kunnen herkennen. Van elk virus dat een naam heeft zijn de kenmerken bekend en vastgelegd. Bij een virus heet dat niet DNA of zo, maar "definitie". Zo kom je op "virusdefinitie". Logisch dat uw anti-virusprogramma alleen zijn werk goed kan doen wanneer het kan beschikken over de nieuwste virusdefinities. Daar moet u voor zorgen.Hoe herkent u een nepvirus of "hoax"
Een "hoax" of gerucht kunt u soms op mijlen afstand herkennen. De definitie van Aladdin spreekt ons aan: "een e-mail dat waarschuwt voor een niet-bestaand virus. De "hoax" kan het werk in die organisaties ontwrichten die in paniek raken omdat ze tevergeefs wachten op een update van hun anti-virus software. De anti-virus software "vangt" een dergelijke e-mail niet, want er valt geen virus te herkennen"
De doorgewinterde internetters weten het al: als er een e-mail binnenkomt waarin een kort bericht staat vergezeld van een waarlijk gigantische verzameling e-mailadressen
Sorry, dan is er weer iemand ingetuind. Of het nu gaat om beloofd geld of beloofd kwaad, het principe is dat van de kettingbrief. De oorspronkelijke afzender weet zogenaamd al wat er na zijn verzending bij enkele ontvangers is gebeurd. En vaak is de tekst als je die aan een nadere beschouwing onderwerpt in tweede instantie te herkennen als een geintje. Het ergste van deze nepvirus / "hoax" mails is dat er soms lieden zijn die de verzameling e-mailadressen gebruiken voor hun eigen (vaak commerciŽle) doelen. Dood laten bloeden door het niet door te zenden is het beste dat u met zo'n bericht kunt doen. Geen twee keer nadenken: Delete!Bent u slachtoffer van een "joke"?
Panda Software geeft deze aansprekende definitie: "Jokes" zijn programma's die ontworpen zijn om computergebruikers er in te laten tuinen door hen te laten geloven dat ze het slachtoffer zijn geworden van een virus. Deze programma's simuleren gewoonlijk het vernietigende effect van virussen, bijvoorbeeld het wissen van bestanden op de harde schijf. Gebruikers wordt sterk aanbevolen om geen enkel bestand te openen dat bijlage is van boodschappen via e-mail."
Dan hebt u pech. Uw pc lijkt dolgedraaid en sommige verschijnselen lijken op de effecten van een virus. Gelukkig is het niet echt. Maar het lijkt wel echt. Dat is het probleem van de joke. Plaagprogrammaatje herkennen en verwijderen is de enige oplossing.Conclusie: Een goed antivirusprogramma + de nieuwste virusdefinities = de beste bescherming. En beide soms nog gratis ook. U hebt dus gezien de veelvuldige aanwezigheid van virussen op internet, geen enkel excuus om uzelf niet te beschermen. Niet openen van bijlagen bij e-mail is daarnaast eigenlijk het enige dat u zelf kunt doen.

Reacties op dit artikel
Nikki, 2010-06-07
( +1 )

hoi
Temelgo, 2011-11-01
( +1 )

Ik heb een joke virus hoe kan ik dat verwijderen mijn zoon heeft het binnen gehaald
Rune, 2011-11-01
( -1 )

@Temelgo Weet u hoe het virus heet? Zoja, zet het hier dan even, dan kan ik en gepast programma voor u zoeken. Indien niet kan u uw computer scannen met avast of panda beiden kan je vinden via google en beiden hebben een gratis versie dus u zal geen ongewilde rekeningen aankrijgen.

Mvg,
Rune
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl