X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een goed wachtwoord

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Pevroe Pevroe Auteur op infoyo sinds
09 December 2009


Bekijk het profiel van Pevroe
Datum: 26-01-2010
Auteur: Pevroe
Heel vaak horen wij het zorg dat je een goed en veilig wachtwoord hebt.Als je vervolgens dit wachtwoord op een note it papiertje aan je computer hangt is, is dit wachtwoord waardeloos.Toch is het niet zo heel moeilijk een goed, moeilijk te achterhalen en eenvoudig te onthouden wachtwoord te verzinnen.

Het ideale wachtwoord

Hier kunnen wij heel erg kort over zijn.
Het ideale wachtwoord bestaat niet.
Immers elk door mensen verzonnen wachtwoord is te kraken.
Wel kunnen we het  achterhalen van een wachtwoord zo moeilijk mogelijk proberen te maken.
Op veel website welke met wachtwoorden werken kun je zien of het opgegeven wachtwoord aldan niet veilig of sterk is.
In dit artikel wil ik uitleggen hoe een goed wachtwoord is opgebouwd, hoe je een één kunt verzinnen, die nog makelijk te onthouden is ook.

Een kwestie van combineren

Een wachtwoord is een combinatie van karakters, hoe moeilijker wij deze combinatie maken, hoe moeilijker het wordt om het wachtwoord te achter halen.
Stel dat wij een wachtwoord maken van een combinatie(?) van 1 letters.
Diegene die dit wachtwoord wil achter halen heeft dan 26 pogingen nodig om achter het wachtwoord t ekomen.
Als wij de combinatie echter groter maken naar 2 letters dan zijn er al 26*26 = 676 pogingen nodig om het wachtwoord te achterhalen. Geen mens zal 676 keer proberen een wachtwoord in te typen in de hoop deze te achterhalen. Echter voor een computer is dit een peule schilletje. Voordat diegene die het wachtwoord wil achterhalen één keer met zijn ogen knipperd is het wachtwoord achterhaald. Anders wordt het al als wij het wachtwoord uit tenminste 6 letters laten bestaan.
Nu zijn er ineens ruim 191 miljoen mogelijkheden waar het wachtwoord uit kan bestaan. Hier heeft zelfs een computer al een aardige kluif aan om het wachtwoord te achterhalen.
Als we nu in plaats van alleen letters ook hoofdletters, cijfers en leestekens toevoegen hebben we ineens i.p.v. 26 karakters (bij alleen letters) in eens 94 karakters tot onze beschikking. Dit geeft bij een wachtwoord van 6 karakters ruim 606 miljard mogelijkheden.
Ook dit is nog steeds te kraken, alleen diedene die dit wil achterhalen moet hier wel enige tijd voor uit moeten trekken.
Als de gegevens dusdanig belangrijk zijn dat deze een nog grotere beveiliging nodig hebben moet een andere vorm van authenticatie worden overwogen.

Spelen met karakters

De hiervoor genoemde 92 mogelijkheden per karakter zijn onder te verdelen in kleine letters, Hoofdletters, cijfers en leestekens. Veel systemen vereisen tegenwoordig een sterk wachtwoord. Hiermee wordt dan een wachtwoord bedoeld dat uit tenminste 6 karakters bestaat en waar 3 van de 4 karakter groepen in vertegenwoordigt zijn.
De tijd dat wij de naam van ons huisdier of vriendin als wachtwoord kozen ligt dus achter ons.
Toch zijn er nog mensen die deze naam gan verbasteren om de naam toch als geheugensteuntje te kunnen gebruiken
De hond tarzan wordt dan vaak Tarzan1 of T@rz@n voor de echte creatievelingen.
Echter op het moment dat ik de naam van mijn hond als wachtwoord neem ben ik trots op mijn huisdier en zal ik het er vaak over hebben. Iemand die mijn wachtwoord wil achterhalen hoeft dan alleen maar de mogelijke verbasteringen uit te proberen om mijn wachtwoord te achterhalen. In de praktijk blijkt dat de meeste "sterke" wachtwoorden beginnen met een hoofdletter. Een i wordt vervangen door 1, een e wordt een 3 en een a wordt@. Zo zijn er een aantal verbasterings methode welke vrij logisch moeten zijn omdat het wachtwoord ook onthouden moet kunnen worden.
De meest gebruikte wachtwoorden zijn verzonnen in de persoonlijke sfeer van de gebruiker en worden derhalve eenvoudig geraden. Niet maakt dat wachtwoorden afgeleid van deze woorden (veelal namen) doorgaans niet tot een sterk wachtwoord zullen leiden.

Er zijn ook organisaties die niet willen dat wachtwoorden makelijk te achterhalen zijn en bij deze organisaties worden wachtwoorden random (willekeurig) gegenereerd en aan de gebruiker overhandigd. Een voorbeeld van een dergelijk wachtwoord is Q@87,! Dit is een sterk wachtwoord, zo sterk zelfs dat een gebruiker dit nooit kan onthouden en dit dus op zal schrijven, en dicht bij de computer bewaren met als gevolg dat verwordt tot een sterk, maar waardeloos wachtwoord. Dit buiten het feit dat ik mij altijd afvraag wat organisaties met opgelegde wachtwoorden hiermee uitspookt. Een wachtwoord hoort persoonlijk te zijn.

Mijn oplossing

Zoals eerder gemeld bekende woorden in onze omgeving worden vaak snel geraden en met de veel voorkomende verbasterings technieken om aan een veilig wachtwoord te koemn is het daarna een peuleschil het wachtwoord te achterhalen.
Willekeurige sterke wachtwoorden hebben als voordeel dat niemand ze zal kunnen achterhalen, het nadeel is echter dat het wachtwoord de gebruiker niets zegt en het wachtwoord zal dus opgeschreven worden enb in de buurt van de computer bewaard worden.

De vraag blijft, maar hoe dan wel?
MIjn advies: 
  1. Maak een zin, van iets karakterestieks voor jezelf of voor een gebeurtenis en zorg dat je die zin niet snel vergeet.. Een voorbeel kan zijn "artikelen schrijven op infoyo vind ik leuk."
  2. Van de woorden in deze zin neem ik de eerste letter van elk woord "asoivil"
  3. Nu vervang ik de klinkers door de meest gebruiket verbasteringen "@s01v1l"
  4. Het nu onstaande woord heb is een wachtwoord dat aan de meeste sterke eisen voldoet.
    Toch ga ik nog een stap verder. Ik tel het aantal niet letters, in dit geval 4. Ik tiep het wachtwoord opnieuw in en bij de vierde karakter houdt ik de "shift" toets ingedrukt. "@s0!v1l"
Als je het wachtwoord @so!v1l aan iemand laat zien zullen zij moeite hebben het te onthouden, terwijl de zin "artikelen schrijven op infoyo vindt ik leuk" voor een auteur op deze site op zijn lijf geschreven staat.

Behalve een zin die belangrijk is voor jezelf kun je ook een gebeurtenis gebruiken.
Ik was eens ergens tijdens de installatie en inrichting van een netwerk. Op de dag dat de installatie plaatsvond en het administrator wachtwoord moest worden gekozen was er iemand jarig. Een zin rond een verjaardag die bij dat bedrijf bij elke verjaardag gebeurd was de basis voor de zin van het administrator wachtwoord. Doordat de gebeurtenis bij elke verjaardag terug komt zorgt ervoor dat de zin die de basis is voor het daar gebruikte wachtwoord nooit vergeten zal worden.
Hoe willekeuriger de zin die de basis is voor een wachtwoord hoe kleiner de kans is dat het wachtwoord achterhaald wordt.
Creatievelingen kunnen uiteraard ook de tweede of volgende letter van elk woord uit de zin pikken en hier een wachtwoord van maken, of elke 4e letter uit de zin, als de zin te kort is tel je aan het einde van de zin door vanaf het begin. De combinaties zijn eindeloos  zorg echter wel dat je een methode kiest die uniek is voor elk wachtwword dat je wilt genereren.

Reacties op dit artikel
Check, 2010-02-18
( 0 )

Passwords

Het beste moet je je eerst afvragen waar gebruik ik mijn desktop / laptop voor.
Zakelijk is bovenstaand acceptabel alleen niet blijvend.
Prive, standalone, lokaalnetwerk, geen open verbinding in de router is in de meeste gevallen een password voor het gevoel en de meeste gebruikers zijn alleengebruikers.
Gebruik je bv je laptop op school of een ander netwerk, dan kan je een beter password gebruiken.

Wil je je computer automatisch starten, dan kan je hetzelf regelen met welk type password ook.

Druk op Microsoft-toets+R, vul in zonder aanhaaltekens "control userpasswords2"
Klik op de gebruikersnaam
Haal vinkje weg bij Gebruikers moeten een gebruiksnaam en password opgegeven
Klik op Apply
Vul het password 2 keer in
Klik op OK

Na de volgende reboot, start je computer automatisch op.
Cori, 2010-03-24
( -1 )

Het nu onstaande woord heb is een wachtwoord dat aan de meeste sterke eisen voldoet.
werd je afgeleid?
Xloligirlx, 2010-06-06
( -2 )

Bij sommige sites moet je aan bepaalde eisen voldoen en dan doe ik dat, werkt het nog niet!
Dilbert, 2011-03-22
( -1 )

Ook een handige is een kenteken van je oude auto of een postcode, van je oude adres met de letters aan het begin als hoofdletters en aan het eind twee tekens b.v. 3012al kan dan worden AL3012@@ simpel om te onthouden en de laatste twee aan het einde kun je elke 3 maanden bv vervangen.
@@lowisious@m@ri@, 2012-02-11
( -2 )

A
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl