X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Beveilig je computer in 5 stappen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+8
  Goed artikel ( +9 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van mrooy mrooy Auteur op infoyo sinds
14 Augustus 2008


Bekijk het profiel van mrooy
Datum: 21-08-2008
Auteur: Mrooy
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je computer staat vol met virussen en kwaadwillende software waardoor je alles kwijt bent. Daarom is het belangrijk om je pc goed te beveiligen. In dit artikel zal ik je in 5 stappen helpen om je pc gratis en goed te beveiligen en, mocht er dan toch nog een virus binnendringen, de schade te beperken. In de eerste drie stappen beveilig je je pc, en stappen 4 en 5 zijn bedoeld om de schade te beperken bij eventuele virussen.

Stap 1: Firewall

Een firewall beschermt je netwerk tegen ongewenst internetverkeer en hackers. Het laat het gewone internetverkeer door en houdt het ongewenste verkeer tegen. Windows heeft standaard een firewall. Zorg dat deze altijd aan staat. Dit doe je door naar start, configuratiescherm en dan Windows Firewall te gaan.
Sommige mensen vinden deze firewall niet voldoende. In dat geval is de gratis firewall van ZoneAlarm een oplossing. Deze is gemakkelijk in het gebruik en biedt een goede bescherming. Hij zorgt ervoor dat ongewenste bedreigingen geblokkeerd worden en maakt je computer onzichtbaar op het internet.

Om de gratis firewall van ZoneAlarm te downloaden ga naar: http://www.zonealarm.com/store/content/catalog/products/zonealarm_free_firewall.jsp

Andere gratis firewalls:
http://personalfirewall.comodo.com/
http://www.sunbeltsoftware.com/Home-Home-Office/Sunbelt-Personal-Firewall/

Stap 2: Antivirus

Misschien wel het belangrijkste middel om je computer schoon te houden. Een goed antivirusprogramma is onmisbaar op een pc die op het internet aangesloten is. Het scant alle bestanden en biedt daarom meer bescherming dan een firewall. Een goed gratis antivirusprogramma is AVG, wat zeer makkelijk te installeren en te gebruiken is. Controleer minimaal eens per week op updates, zodat de meest nieuwe virussen gevonden kunnen worden. Scan wekelijks je hele pc, zo kunnen eventuele virussen zo min mogelijk schade aanrichten.
Bedenk wel dat het programma gratis is, en het daarom minder bescherming biedt tegen virussen dan betaalde varianten. Wens je volledige bescherming, dan kun je het beste een antivirusprogramma aanschaffen. Wil je echter niet betalen voor antivirusprogramma's dan is dit een goede oplossing. 

Om AVG gratis te downloaden kijk op:
http://free.avg.com/ww.download?prd=afe

Andere gratis antivirusprogramma's:
http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html
http://www.free-av.com/en/download/index.html

Stap 3: Anti ad- en spyware

Twee andere bedreigingen op het internet zijn spyware en adware. Spyware verzamelt gegevens over je computergebruik en stuurt deze door naar een exterene partij. Adware zorgt voor ongewenste reclameboodschappen en pop-ups. Vaak zorgen deze twee bedreigingen ervoor dat je pc langzamer wordt. 
Er zijn erg veel programma's die die deze bedreigingen tegen gaan. Er is echter ook een totaaloplossing, namelijk Hitman Pro. Dit anti ad- en spyware programma draait automatisch meerdere anti-spyware scans, zodat er meer gevonden kan worden. Verder stelt het belangrijke beveiligingsinstellingen weer op de goede waarden in. Desgewenst kun je het ook een anti-virusprogramma laten draaien.
De totale scan kost wat tijd maar ik kan je aanbevelen om hem eens in de twee weken te laten scannen. Dit houdt - zo zegt het programma zelf - tevens je computer in conditie.

Hitman Pro kun je gratis downloaden op:
http://www.hitmanpro.nl/hitmanpro/content/view/3/9/lang,nl/

Stap 4: Back-ups maken

Na stappen 1 tot en met 3 is je pc in principe goed beveiligd, maar het kan ondanks deze beveiligingen toch nog gebeuren dat virussen je computer binnendringen, waardoor je (in het ergste geval) al je gegevens kwijt bent. Om dit te voorkomen is het verstanding om back-ups te maken.
Een back-up is een kopie van je gegevens. Als je alles kwijt bent geraakt door virussen en je pc is weer schoon, kun je de back-up draaien waarna je al je gegevens weer terug hebt.
Een back-up maken doe je als volgt: Ga naar start, alle programma's, bureau accessoires, systeemwerkset en dan back-up. De wizard leidt je door het back-up proces.
Deze stap dient vooral als aanvulling op de volgende stap, zodat je de meest recente bestanden veilig stelt.

Stap 5: Image

Mochten de virussen zulke schade aan hebben gericht dat niets meer helpt, dan kan een image redding bieden. Een image is een exacte kopie van de harde schijf. Het haalt dus niet alleen alle gegevens terug zoals bij een back-up, maar ook alle instellingen. Als de image herstelt wordt, is de pc weer precies hetzelfde zoals toen de image gemaakt werd. Alle virussen en andere ongewenste software zijn dan verdwenen.
Het is dus verstandig om een image te maken als alles op de computer optimaal staat afgesteld en alle belangrijke programma's geÔnstalleerd zijn, inclusief alle belangrijke bestanden.
Een image maken is vrij lastig en vereist wat meer computerkennis. Voor een handleiding over het maken van een image verwijs ik naar http://www.schoonepc.nl/optim/backup.html. Mocht dit niet lukken kun je een computerexpert vragen om een image te maken.


Reacties op dit artikel
Jtoonders, 2008-09-01
( 0 )

Handig artikel!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl