X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


PC kopen, maak de juiste keuze

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Pevroe Pevroe Auteur op infoyo sinds
09 December 2009


Bekijk het profiel van Pevroe
Datum: 16-12-2009
Auteur: Pevroe
In bijna elk huishouden is wel een PC terug te vinden.Door mijn werk wordt ik bijne elke dag wel benaderd door iemand die of een PC aan wil schaffen of die problemen heeft met zijn PC.Een hoop van de problemen waar ik mee geconfronteerd wordt zijn gerelateerd aan een "verkeerde" keuze bij de aanschaf van de PC.In dit artikel probeer ik daarom aan te geven waar op te letten bij de aanschaf van een computer.

Duurder dus beter?

Ten dele is dit waar. Vaak is duurder ook overbodig.
Ik kreeg eens een PC onderhande om in te richten. Deze PC was aangeschaft om te gamen. Nu worden aan game PC's de zwaarste eisen gesteld. Dit omdat de hedendaagse games een zware belasting zijn voor de computer. Dan spreek ik, uiteraard, niet over  de standaard spelletjes zoals ze bij windows geleverd worden.
In deze PC zat een tv kaart en een afstandbediening.
Degene die hem aangeschaft had wist dit niet eens. Hij was deze PC gaan kopen met een derde persoon die er "verstand" van had en die persoon had deze PC aan geraden boven een goedkoper model omdat hier een blue ray speler inzat en 2 Tb aan harddisk capaciteit. Buiten het feit dat de gebruiker deze 2 Tb totaal niet nodig heeft, net als de blay ray speler waren de twee harddisks welke tesamen de 2 Tb vormde trager dan de 2 schijven in de goedkopere uitvoering welke tesamen 1,5Tb vormde. Die laatste capaciteit zou al ruim voldoende zijn geweest.
Deze computer gebruiker heeft dus tenminste 300 euro meer uitgegeven dan nodig voor een ogenschijnlijk beter systeem waarvan hij een groot deel van de mogelijkheden nooit zal gebruiken.
Ik ben er echter wel van overtuigd dat hij voor € 1500 een systeem aangeschaft heeft waar hij lang en veel plezier aan zal beleven.

Als je net als deze gebruiker het geld kunt missen koop dan een systeem uit het hoogste segment van de markt en de komende jaren zul je totaal geen omkijken hebben naar de capaciteit van het systeem.

Als duur te duur is

Een aanvullend detail, aan het voorgaande voorbeeld, is dat kenners een Game PC's deze PC's een levens duur toe kennen van 3, hooguit 4 jaar. De genoemde PC kost dus € 375 euro. Voor rond de € 320 kan ik een PC bouwen.
Uiteraard is deze laatste qua perfomance niet te vergelijken met de PC uit het eerdere voorbeeld, het geeft echter wel aan dat het budget voor de aanschaf van een computer zeer divers kan zijn.

Voor weinige zal de bron waaruit het budget geput moet worden niet onuitputtelijk zijn.
Er zullen daarom maar weinig mensen naar de winkel kunnen lopen en zeggen: "Doen maar maar de beste en duurste computer die u verkoopt."
De meeste van ons zullen daarom keuzes moeten maken.

Om deze keuze goed te maken zijn een aantal dingen belangrijk.

 1. Wat gaat er met de computer gedaan worden.
  Dit is mogelijk de belangrijkste vraag die beantwoord moet worden.
  Een PC die alleen aangeschaft wordt om informatie op het internet op te zoeken moet aan geheel andere eisen voldoen dan een PC waar we films mee willen gaan bewerken.
  Op het moment dat dit laatste een wens is die later ontstaat is het maar de vraag of dit met de PC die aangeschaft is om alleen op het internet te surven mogelijk is.
 2. Met welke programma's moet datgene dat wij willen gaan doen gedaan gaan worden.
  Voor diverse taken zijn verschillende computerprogramma's beschikbaar de een uitgebreider dan de ander, slechter dan de ander, of de een voelt beter aan dan de ander.
  Hoewel er aan aantal "standaarden" zijn wil dat niet zeggen dat die ook de beste zijn.
 3. Als de vragen 1 en 2 beantwoord zijn kunnen we verder. We kunnen bepalen welke hardware we nodig hebben om onze programma's uit te voeren. We moeten er hierbij op letten dat de computer gemakelijk de zwaarst gewenste applicatie uit kan voeren. De zwaarte van de applicatie wordt meestal uitgedrukt in hoeveel processor capaciteit vereist de applicatie en hoeveel intern geheugen is er benodigd.

  De processor capaciteit is niet echt kan een probleem vormen tenzij er hele zware applicaties gebruikt gaan worden, of als de PC gebruikt gaat worden om te gamen. Let bij het bepalen van de processor capaciteit de systeemeisen van de applicatie(s) die je wilt gebruiken. De zwaarste capaciteitseisen zijn deeisen die aan de processor gesteld moeten worden. Op het moment dat de eisen aan de processor in de beurt komen van de maximale capaciteiten van de hedendaagse processoren zorg ervoor dat de aan te schaffen processor een iets hogere capaciteit heeft dan de applicatie vereist.

  Bij het kiezen van het geheugen  is de bepaling helaas niet zo makelijk.
  De hoeveelheid ingebruik zijnd geheugen wordt namelijk bepaald door een optelsom van dat geheugen dat alle actieve applicatie bij elkaar in gebruik hebben. Hierbij moeten we dus rekening houden dat het besturingssysteem zelf ook al geheugen in gebruik heeft, als er een virusscanner actief is gebruikt deze ook een deel van het interne geheugen. Het geheugen dat na alle noodzakelijke applicaties nog beschikbaar is is het vrije geheugen dat de applicatie(s) die gebruikt gaat (gaan) worden tot zijn beschikking heeft. Dit zal dus altijd (fors) minder zijn dan de hoeveelheid intern geheugen dat er in de computer aanwezig is.
 4. De volgende ook niet onbelangrijke vraag is de opslagcapaciteit die de computer moet hebben. Deze opslag capaciteit bepaald de grote van de harde schijf die nodig is. Deze opslag capaciteit wordt bepaald door de ruimte het besturingssysteem, alle applicaties en alle data bij elkaar in nemen op de hardeschijf die in de computer zit. Gelukkig zijn de harde schijven tegenwoordig heel groot en toereikend voor het alledaagse gebruik van de computer. Let bij de keuze van de opslag capaciteit op het feit dat het besturingssysteem en de hoeveelheid data die opgeslagen gaat worden in de toekomst alleen maar zal groeien. Vooral bij het besturingssysteem kan dit nog wel eens voor onaangenamen verassingen zorgen. Gelukkig is de opslag capaciteit later vrij eenvoudig uit te breiden.
 5. Het laatse niet onbelangrijke onderdeel dat bekenen moet worden is de grafische kaart.
  Kan de computer de applicaties die ik wil gaan gebruiken weergeven. We hebben een aantal keuzes te maken op het gebied van de grafische kaart, zo kunnen we kiezen om een losse grafische kaart in een systeem op te nemen of een systeem te kiezen waarbij de grafische kaart is geintregeerd in het moederbord. 
  Ik ben van menig dat deze vraag pas reeël gaat worden als de PC gebruikt gaat worden om te gamen of om (High Definition) films te bekijken.
  Games zijn bij uitstek applicaties die het uiterste vergen van een PC en dan met name grafisch. Op het moment dat de computer gebruikt gaat worden om te gamen dient er per definitie voor gekozen te worden om een losse grafische kaart in het systeem op te nemen. De type games die gespeelt gaan worden zullen vervolgens bepalen welke eisen er aan deze grafische kaart gesteld dienen te worden. Dit is weer een kwestie van die grafische kaart te kiezen die voldoet aan de zwaarste eisen van de applicatie(s) (lees games) aan de grafische kaart stelt.
  Ik ben van menig dat het bij alle andere toepassingen van de PC niet direct noodzakelijk is om een losse grafische kaart in de PC op te nemen. Er zijn hedentendagen computer systemen te koop waarbij de geintregeerde grafische van het moederbord probleemloos HD films afspeelt.
  Zelf heb ik ook zo'n systeem draaien als zgn HTPC (Home Theatre PC) en ik kijk hier probleemloos HD films af.
 6. De laatste vraag die te stellen valt is hoe willen we de uitvoering van onze computer.
  Tot op dit moment heb ik de termen PC en computer doorelkaar gebruikt, maar de eerlijkheid dwingt mij te constateren dat een PC wel een computer is, maar een computer per definitie niet een PC.
  Na de introductie van de PC, wat een log apparaat is met een losse monitor en een los toetsenbord en waar later nog een losse muis bij gekomen is, kwam er al snel de behoefte aan een meer mobiele variant van de PC.
  Uit deze behoefte is de notebook geboren. Een notebook iskleiner dan een PC en de minitir, het toetsenbord en de muis zitten geintregeerd in de behuizing van de computer.Dit alles maakt het werken een stuk mobieler.. Tegenwoordig is men ook meer in staat hoogwaardige componenten steeds kleiner te fabriceren en zeker met de opkomst van mobiel internet neemt ook de populariteit van het notebook een enorme vlucht. Hetgeen er ook in geresulteerd heeft dat de notebook in prijs gigantisch gedaald is. Waar vroeger een factor 3 á 4 meer betaald moest worden voor een notebook welke dezelfde capaciteiten had als een PC is dit nu al terug gebracht naar hooguit een factor 2.
  De populariteit van het notebook is ook wel te verklaren, geen groot log bureau in de kamer waar de computer op staat. Nee, op het moment dat ik wil werken pak ik mijn computer uit de kast, mijn huis is draadloos voorbereid dus als de accu vol is kan ik direct en zonder draden aan het werk en het internet op, als ik klaar ben berg ik de computer weer op in de kast en niemand ziet mijn werkplek staan. Wil ik werken op het moment dat mijn partner visite heeft ga ik toch lekker in de slaapkamer zitten. Als wij samen zijn ga ik gezelling bij haar zitten. Lang leve de vrijheid.
  Toch is er ook nog steeds wat te zeggen voor die grote logge computer die in het midden van de kamer staat.
  Ten eerste is ie veel robuster dan dat notebook dat makelijk kan vallen of ergens tegen aan kan stoten.
  Ten tweede is het notebook veel beperkter als het gaat om toekomstige uitbreidingen. Waar ik bij de PC nog de mogelijkheid heb om een grafische kaart bij te plaatsen als één van mijn kinderen zich als een gamer ontpopt of een harde schijf bij te plaatsen als de eerste vol dreigt te lopen mat al die familie kiekies die toch groter zijn dan ik in eerste instantie dacht.
  Waar je bij de aanschaf van een PC nog weleens kan hebben, dat wil ik later wel, maar dat is nu nog even te duur. Bij een notebook zal er bijna altijd direct gekozen moeten worden om die optie er in mee te nemen of als de behoefte aan die optie ontstaat een nieuw notebook te kopen.

Durf hulp te vragen, maar blijf kritisch

Wees niet bevreesd om aan mensen die iets meer kennis van computers hebben, en die al eens voor de keuzen van de aanschaf gestaan hebben, te vragen te helpen bij het maken van de juiste keuze. Het beste zou wel zijn als diegene die jij om hulp vraagt de PC een beetje voor dezelfde toepassingen gebruikt. Dit om zich een beetje in te kunnen leven in jou sistuatie.
Zo zou ik nooit mijn zwager vragen een PC voor mij samen te stellen. Hoewel hij een dijk van een betere hardware kennis heeft dan ik en al menige PC heeft samengesteld doet hij dit wel uit zijn oogpunt. Van origiene is hij een gamer en dat is terug te zien in de PC's die hij samenstelt. Op zicht niets mis mee, maar de helft van de capaciteit gebruik ik nooit en voor de meerwaarde die ik er voor moet betalen doe ik liever andere dingen.

In de winkel kun je een goede en geintresseerde verkoper treffen die een uitstekende hulp kan zijn, gebruik dit ook.
Ook hier aan de hand van een voorbeeld hoe het kan en hoe het zou moeten.
Een kennis van mij is muzikant en gebruikt voor zijn muziek ook de PC. Bij de aanschaf van zijn eerste PC had hij precies het probleem waar dit artikel over gaat. Hoe koop ik een goed systeem waar ik mee kan doen wat ik wil, muziek maken cq opnemen. In de computerwinkel stelde hij zijn vraag. "Ja", zei de verkoper, "Geen idee, maar ik heb hier wel een PC daar kun je dit en dat spelletje probleemloos op spelen". Mijn kennis had het dus al snel gezien met deze verkoper en vertrok naar een landelijke winkelketen waar ik over het algemeen niet al te goede verhalen heb gehoord, behalve deze. Mijn kennis stelde wederom zijn vraag. Ook deze verkoper antwoorde met "Ja, een goede vraag" maar dan met de toevoeging "ook een intressante vraag, ik kan je nu geen antwoord geven, maar kom geef mij even de tijd een en ander uit te zoeken en kom volgende week terug". Na een week kreeg mijn kennis een systeem aangeboden met uitleg hoe het was samengesteld en ook waarom en waarom andere dingen waren weggelaten. Ik hoef waarschijnlijk niet te vertellen dat mijn kennis zijn eerst computer bij deze verkoper heeft gekocht.
Dit verhaal stamt al uit een groot aantal jaren geleden, maar geeft hopelijk wel aan dat je ook in de winkel kritisch moet wezen.
Probeer de verkoper ook eens uit te dagen tot een demonstratie, maar dan wel van het systeem en de programma;s zoals jij dat denkt te willen gaan gebruiken. Dankzij alle evaluatie versie die van, bijna, alle applicaties gratis te downloaden zijn van het internet hoeft de verkoper ook geen dozen open te maken en zegels te verbreken.

Als het gevoel bij een verkoper niet goed is ga er dan ook niet mee in zee.
Voor de uit te geven centjes is hard gewerkt en ze kunnen maar één keer uitgegeven worden.

Valkuilen

Bij de aanschaf van een passend computersysteem zijn er diverse valkuilen enkele zal ik ier proberen te noemen.

Een klacht die ik nog wel eens krijg is, "maar mijn interne geheugen is toch groter dan het vereiste van deze applicatie". Een dergelijke opmerking zal vaak wel waar zijn, echter dan wordt er voorbij gegaan aan het feit dat de computer voor alle actieve processen zoals het besturingssysteem, een virusscanner ed intern geheugen in gebruik heeft. Voor het interne geheugen geldt dat het gemakkelijk te berekening is hoeveel er vereist is. We moeten kijken wat er gelijktijdig actief kan zijn (besturingssysteem, virusscanner, mail programma, aplicatie(s)) tellen van deze applicaties/processen de hoeveelheid vereist geheugen bij elkaar op en hebben de hoeveelheid geheugen die in de computer nodig heeft. Houdt hierbij goed in de gaten dat het regelmatig voor kan komen dat u meerdere applicaties gelijktijdig open kan hebben staan. Dan denk ik aan het feit dat er een verslag gemaakt wordt van een vakantie en hier foto's in verwerkt moeten worden bij het plaatsen van de foto blijkt dat deze niet helemaal is zoals gewenst. Hiervoor kunt u hen bewerken in een fotobewerkingsprogramma. Let wel op dat als dit gebeurd terwijl het verslag geschreven wordt er dus twee programma's openstaan voor één taak. Als het interne geheugen hier niet op bedacht is kan dit een negatief effect hebben op de werking van de computer. Toch zullen weinig gebruikers in een dergelijk geval eerst de applicatie waar het verslag instaat afsluiten om daarna het fotobewerkingsprogramma te openen om als de foto bewerkt en opgeslagen is weer af te sluiten en daarna de applicatie voor het verslag weer openen om verder te gaan aan het verslag. De praktijk is veelal dat beide applicaties geopend zijn en dat op het moment dat het nodig is er van applicatie gewisseld zal worden. Op het moment dat het intern geheugen dit niet aan kan komt met vaak met de eerder genoemde vraag bij mij.
De kosten van het interne geheugen is momenteel ook dusdanig dat ik zeg bespaar hier niet te veel op.

Een ander probleem bij het bepalen van de hoeveelheid intern geheugen is het video geheugen. Voor heel veel toepassingen is het niet nodig een computersysteem aan te schaffen met een losse grafische kaart. meestal is een geintregeerde grafische kaart ruim voldoende voor wat er met de PC gedaan moet gaan worden. Echter het video geheugen wat een geintregeerde grafische kaart gebruik pikt deze wel van het interne geheugen af.

Samenvatting

De tot nu toe genoemde criteria zouden moeten kunnen helpen een PC samen te stellen welke de taken welke wij uit willen voeren mogelijk maakt.
Daarnaast zijn er een aantal onderdelen die niet aan de capaciteit van de computer af doen of toevoegen, maar die wel uiterst handig zijn. Een ervan die eigenlijk niet mag ontbreken is een DVD-speler en/of brander.
Immers alle software wordt aangeleverd op cd od DVD schijfjes en die zullen toch op de computer geinstalleerd moeten worden.
Verder denk ik dat alle overig te verkrijgen randapparatuur een keuze is, maar niet noodzakelijk.

Het samenstellen cq uitzoeken van een computersysteem is een flinke uitzoekerij, ik hoop met dit artikel enige handvatten te hebben gegeven waar op te letten


Reacties op dit artikel
Anoek, 2009-12-16
( +1 )

Blay ray?!
Pevroe, 2009-12-16
( 0 )

Sorry tiepfoutje, is inmiddels hersteld.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl