X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Drempels weg met Frames

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Peter3076 Peter3076 Auteur op infoyo sinds
13 November 2008


Bekijk het profiel van Peter3076
Datum: 03-04-2009
Auteur: Peter3076
Voor minder valide mensen en ouderen onder ons kunnen websites minder interessant worden doordat de letters te klein zijn en daardoor niet meer leesbaar. De overheden van verschillende landen hebben hierop gereageerd, Nederland ook. Hier heet het initiatief: Drempels weg. Helaas is dit weer zo’n typische overheidssite waarop een hoop gebrabbel staat zonder ook maar een oplossing aan te raken. Via een zoekmachine zijn er wel oplossingen voor verschillende programmeertalen te vinden. Na veel zoeken heb ik niets gevonden om deze technologie te kunnen gebruiken in frames.

Frames

HTML is één van de oudere talen om webpagina’s te bouwen. Redelijk snel na introductie begon de behoefte te ontstaan om een webpagina een vaste opbouw te geven. Vaak werd de webpagina in twee gedeelten gesplitst waarbij in het ene gedeelte de tekst en de andere gedeelte navigatie werd geregeld.
Veel boeken, artikelen en webpagina’s zijn over dit onderwerp geschreven, daar is niets aan toe te voegen.

Frames: Voordelen

Door de grote hoeveelheid boeken, artikelen en webpagina’s over het maken van webpagina’s en frames kan met zeer weinig kennis van programmeren een zeer aanvaarbare webpagina gemaakt worden.

Frames: Nadelen

Niet alle webbrouwsers ondersteunen frames niet. Eigenlijk zou bij de bouw van een webpagina hier rekening mee gehouden moeten worden. Daarom zijn er ook webpaginabouwers die kiezen voor andere programmeertalen als Microsoft ASP, Perl, PHP en dergelijke.
Het uiterlijk van de pagina ziet er net zo uit als een webpagina gemaakt met behulp van frames. De technologie onder de motorkap is geheel anders. Binnen deze programmeertalen is het ook mogelijk om webpagina’s met technologie van Drempels weg te maken. Veel webpagina’s leggen uit hoe dit te doen.
Een ander nadeel is dat frames problemen geven met het koppelen van een database aan een webpagina. Dit probleem hebben de andere programmeertalen niet.

Cascade Style Sheets

Met behulp van Cascade Style Sheets (afgekort tot CSS) is het mogelijk om op alle pagina’s van de website dezelfde fontinstellingen te gebruiken. Het gemakkelijke van Cascade Style Sheets is dat op één plaats alle instellingen voor de gehele website aangepast kunnen worden.
In de verschillende boeken, artikelen en webpagina’s wordt hier duidelijke uitleg gegeven hoe zulke Cascade Style Sheets gemaakt en toegepast kunnen worden.

Binnen Cascade Style Sheets kunnen alle voorkomende situaties met tekst worden vastgelegd: de lettergrootte van hoofdstukken, paragraven en alinea’s.

Voor elke pagina die aangemaakt wordt dient een link naar de Cascade Style Sheet gelegd te worden. Geef de Cascade Style Sheet ook een naam, binnen dit artikel noem ik het algemeen.css.

Nu bouwen

Binnen het bouwen van webpagina’s kan gebruik worden gemaakt van verschillende programma’s die een hoop code werk voor ons uit handen nemen. Programma’s die dit doen zijn veelal niet gratis. Bekende namen zijn Abobe/Macromedia Dreamweaver, AceHTML, HTML editor.

Tegenwoordig mogen HTML bestanden worden opgeslagen met een extensie htm. Vroeger was dit html, deze extensie kan ook gebruikt worden. Het belangrijkste bestand waar een webpagina naar gezocht wordt is een home.htm of een index.htm. Ik schrijf hier met de extensie htm en met index.htm.

Het bestand index.htm staat in de rootfolder of hoofddirectorie van de website. In dit bestand gaan we de frames neerzetten zoals de webpagina straks door een bezoeker gezien zal worden. Het minimale aantal frames is 2: menu (met de sturing naar verschillende andere pagina’s binnen de website) en tekstweergave (vaak content genoemd).

In het menu wordt de menusturing bepaald welke pagina van de website door de bezoeker kan worden geraadpleegd. Maar hier kan ook de aanpassing van de lettergrootte worden opgenomen. Daar ga ik binnen dit artikel vanuit dat de lettergrootte wordt gestuurd vanuit het menu.
Veel pagina’s geven 3 lettergrootte keuzen: normaal, groter en grootst. Deze keuzen worden veelal weergegeven met een afbeelding van de letter A in verschillende groottes. In de HTML zit achter de afbeelding van een letter A de verwijzig naar een hoofdpagina.

Nu de index.htm naar onze wens is aangemaakt, slaan we deze pagina in de hoofddirectorie of rootfolder op als index2.htm en index3.htm.

Als de gehele website in normale tekstgrootte klaar is, maak dan twee nieuwe folders/directories aan, geef ze bv de namen grootte2 en grootte3. Kopieer van de rootfolder alle bestanden naar de folder grootte2 en folder grootte3. Zet in de folder ook de juiste index.htm (bij folder grootte2 dus index2.htm)

Nu wordt onder afbeelding letter A (normale weergave) een koppeling gelegd naar home.htm (of index.htm). Onder afbeelding letter A (grotere weergave) word de koppeling gelegd naar index2.htm en de laatste koppeling wordt gelegd onder afbeelding letter A (grootste weergave) naar index3.htm. Vergeet niet deze aangepaste menu.htm te kopiëren naar de twee andere folders.

Het laatste wat rest is het aanpassen van de Cascade Style Sheet in folder grootte2 en folder grootte3. Een normaal lettertype voor een webpagina is 9 punts. Dan spreek ik over de grootste gedeelte van de tekst die in alinea’s gebruikt wordt. Voor lettertype met grootte2 kan bijvoorbeeld 14 punts gebruikt worden en voor grootte3 18 punts. Vergeet niet de bijzondere situaties in de tekst ook mee te veranderen.

Achterliggende gedachte

Deze Cascade Style Sheet heeft dezelfde naam als de Cascade Style Sheet in de rootfolder, in dit artikel is dat algemeen.css. Hier ligt het geheim van het succes. Doordat de Cascade Style Sheets dezelfde naam hebben, zullen deze ook geladen worden als index2.htm, index3.htm of index.htm. Het enige verschil is dat elke Cascade Style Sheet is aangepast op grootte voor de folder waar hij staat.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl