X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Internet Hoaxes

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 22-06-2009
Auteur: Normyo
Voordat het internet er was kenden we de "broodje aap verhalen." †In het Engels heten dat soort verhalen hoaxes. En we kennen er allemaal wel een paar. De verhalen van mensen met superkrachten op de momenten dat ze in het nauw zitten. In ieder geval hebben al die mythes een mooi televisie opgebracht in de vorm van de mythbusters op Discovery channel. Altijd weer leuk om naar te kijken, hoe ze hoaxes om zeep helpen, door ze simpelweg uit te proberen.

Internet

Met de introductie van het internet en vooral e-mail is het aantal mythes en hoaxes echter flink toegenomen. Zo hadden we jaren geleden mailtjes waarin een ziek jongetje vroeg om het toezenden van knuffelbeertjes. En nu zag ik weer een andere langskomen hier op Infoyo in relatie tot de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001. Waarbij de bewering wordt gedaan, dat de koran zelf voorspeld dat de Verenigde Staten een oorlog zal voeren die vrede zal brengen in het Midden-Oosten.

Het aantal hoaxes op internet is zo groot geworden dat er zelfs speciale sites zijn die je informeren of iets een hoax is.
En als je eens hartelijk wilt lachen, dan zijn dat soort sites een aanrader. Omdat zodra je de uitleg hebt gelezen, je alleen nog maar hard kunt lachen om de kinderlijke eenvoud van de mythe.

Maar het gemene aan dit soort berichten is vaak dat ze inspelen op onze gevoelens van medeleven of onze behoefte om onszelf belangrijk te vinden. Want wat kun je anders denken van een mail die zegt, dat als je het aan acht mensen doorstuurt, dat je dan een gratis gsm krijgt?

Omgaan met hoaxes

Een belangrijk punt met het omgaan met hoaxes is om te beginnen een zekere mate van cynisme. Geloof niet dat alles wat je via het internet tegenkomt waar is. Dat betekent nu ook weer niet dat je, zoals sommige mensen doen, alles op internet moet wantrouwen. Het betekent gewoon, dat je berichten die te mooi zijn om waar te zijn eerst controleert.
Neem bijvoorbeeld het aanbod van een gratis gsm telefoon. Als je dat vergelijkt met wat een telefoon je kost als je prepaid of via een abonnement een telefoon kiest, dan kun je ongeveer inschatten wat de kans is dat het gebeurd. Je kunt je ook afvragen of je zelf op die manier reclame zou willen maken voor je bedrijf, als je een bedrijf had. En misschien nog wel veel belangrijker om je af te vragen:
Kun je als bedrijf nadat je zo'n actie hebt uitgevoerd nog wel winst maken? Of zou je de prijs van je product flink op moeten schroeven om uit de gemaakte kosten te komen?
Verder kun je tegenwoordig meestal vrij eenvoudig de site van de aanbieder van het product opzoeken en kijken of er iets gezegd wordt over zo'n actie.

De eerste stap die je dus eigenlijk moet maken als je zo'n mailtje krijgt is controleren of het wel kan kloppen. Dat kan overigens door eerst bij het in het mailtje genoemde bedrijf te gaan kijken. Maar het kan ook door op sites van kranten of nieuwsorganisaties te gaan kijken of ze iets zeggen over de in de mail genoemde activiteit. Of een google zoekopdracht te geven. Als de hoax al wat ouder is, dan loop je al snel kans dat je een verwijzing krijgt naar een site die hoaxes debunks, zoals dat zo mooi heet in het Engels.

Verder kun je natuurlijk ook de verzender van het mailtje vragen hoe hij er aan komt en zelf een zoektochtje uitvoeren, naar de bron. Ga er maar vanuit, dat als jij nummer 20 bent in de reeks, dat het de maker van de hoax is gelukt om een heleboel mensen bij de neus te nemen. En zoals in het geval van het weggeven van de gratis gsm, het bedrijf een overbelaste mailbox.

En dat is vaak ook nog een weggevertje als je een hoaxmail krijgt, zeker als het van een bedrijf is. Als de naam van een medewerker wordt gebruikt, dan is het een hoax, want ieder zichzelf respecterend bedrijf zou bij zo'n superactie gebruik maken van een speciaal mailadres.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl