X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Internetfraude of niet?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Monique1965 Monique1965 Auteur op infoyo sinds
02 September 2008


Bekijk het profiel van Monique1965
Datum: 28-08-2010
Auteur: Monique1965
Internetfraude komt veelvuldig voor maar het is een breed begrip. De fraude kan op veel verschillende manieren gepleegd worden. In dit artikel wil ik het alleen hebben over de advertenties. Verkopers die hun spullen online aanbieden maar na betaling niet leveren. Het vervelende is dat dit op zich niet eens als een strafbaar feit wordt gezien.

Hoe kan dit?

Hoe kan dit? U koopt artikelen via internet en de afspraak met de verkoper is "vooruit betalen". Na betaling ontvangt u echter geen spullen. U voelt zich uiteraard slachtoffer van fraude en gaat naar de politie. De politie ziet het niet eens als een strafbaar feit. U heeft een afspraak gemaakt met de verkoper, de afspraak wordt niet nagekomen en dat is een probleem maar niet echt een strafbaar feit. De politie ziet dit alles als een civiele zaak. De oplossing moet dus niet in het strafrecht gezocht worden. U kunt een advocaat of deurwaarder in de arm nemen en via de rechter uw gelijk proberen te krijgen.

In een aantal gevallen wordt er wel gesproken over een strafbaar feit.
  • Iemand kan uw indentiteit gebruiken om spullen te bestellen
  • Bewuste misleiding van u als koper, u betaalt via valse website of u ontvangt niet de bestelde goederen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een telefoon, u ontvangt de doos maar er zit alleen papier in.
  • Diefstal van uw gegevens zoals bij phishing
  • Een verkoper die structureel en opzettelijk kopers vooruit laat betalen

Waar moet u op letten en wat kunt u doen

Een advies is om niet meer vooruit te betalen. Nu is het wel zo dat de meeste verkopen via internet gewoon prima verlopen. Een goed alternatief is Paydutch. Veilig voor koper en verkoper. Het is een soort tussenbank. Het bedrag wordt pas overgemaakt naar de verkoper als u uw goederen in huis hebt. Voor de verkoper is het veilig omdat het aankoopbedrag betaald is als hij/zij de goederen gaat versturen. Op de site van paydutch.nl vindt u meer informatie.

Zodra u contact heeft met een verkoper, bewaar alle correspondentie. Verzamel informatie uit de emails. Google de gegevens uit de email zoals naam, bankrekeningnummer, emailadres ect. Wie weet komt u eerdere slachtoffers tegen op een forum over internetoplichting.

Ga toch naar de politie en laat een proces-verbaal opmaken. De politie ziet het niet altijd als oplichting maar als een wanprestatie. Met het proces-verbaal kunt u naar de bank. De kans is klein dat u uw geld teruggeboekt krijgt omdat dit niet moglijk is, maar meldt het wel. U kunt ook contact opnemen met de bank van de verkoper om ze te vertellen dat het rekeningnummer wordt gebruikt voor fraude.

Waarschuw anderen via internet zodat er niet nog meer slachtoffers vallen.

Doe bij onbekenden geen betalingen via Western Union Bank en cheques.

Emailadressen van internetproviders zijn gekoppeld aan persoongegevens. Dit is niet het geval bij o.a.  hotmail.com, gmail.com en yahoo.com

In dit artikel heb ik het vooral over de koper die wordt opgelicht. Omgekeerd komt het natuurlijk ook voor. De verkoper krijgt zijn geld niet voor geleverde produkten.


Reacties op dit artikel
Kapoentje, 2010-09-25
( +1 )

Goed artikel
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl