X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wees op je hoede voor phishing: nepmails

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Chrrom Chrrom Auteur op infoyo sinds
16 November 2009


Bekijk het profiel van Chrrom
Datum: 30-05-2011
Auteur: Chrrom
Een soort internetfraude dat steeds vaker voorkomt, is phishing. Dit zijn nepmails, gestuurd door organisaties die via die nepmail achter je bankgegevens probeert te komen, om zo je rekening leeg te plukken. Regelmatig zijn het slecht vertaalde mailtjes die je bij de eerste zin al niet serieus neemt. Maar er zitten ook mails tussen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Hoe gaat phishing in zijn werk en wat doe je tegen die nepmails?

Hoe herken je phishing?

Als de mails ‘goed’ gemaakt zijn, is phishing niet goed te herkennen. Een organisatie stuurt je een mail waarvan het lijkt dat die gestuurd is door je eigen bank, of een andere bekende bank. Daarin wordt via een argument (controle gegevens, overstap naar ander computersysteem, verbeteren klantenservice) om een aantal persoonlijke gegevens gevraagd, waaronder het banknummer en wachtwoord. Soms staat er een waarschuwing bij dat de rekening geblokkeerd moet worden als de de juiste gegevens ontbreken.

Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt?

Eigenlijk zou je je e-mailadres alleen moeten geven aan bekenden. Dit is lastig, want op vele plekken op internet moet je je e-mailadres invullen als je van een bepaalde dienst gebruik wilt maken. Vul dan alleen je adres in als je zeker weet dat het veilig is. Dat kun je bijvoorbeeld controleren door de bedrijfsnaam te googlen. Kom je berichten tegen met klachten over de organisatie, geef dan zeker niet je adres door. En als het een bekende bank bijvoorbeeld lijkt te zijn, zoek dan via Google eerst de site van die bank. En bel die bank of mail alleen via het telefoonnummer of e-mailadres die je op die website hebt gevonden. Dus niet de contactgegevens in de mail of op de site via de link in de mail, want die leiden ongetwijfeld naar de neporganisatie.

Wat als je slachtoffer bent van een nepmail?

Ben je het slachtoffer van phishing, en is er onterecht geld van je rekening gehaald, geef dit dan aan bij de politie. Verder is het goed om het te melden bij Meld Misdaad Anoniem (M.).
Een wees altijd alert. Staat er in een mail dat je persoonlijke gegevens moet verstrekken, ga dan altijd eerst na of het te vertrouwen is. Vrijwel nooit is dit te vertrouwen. Officiele instanties die je gegevens nodig hebben, doen dit niet langs die onveilige weg!

Reacties op dit artikel
Administrator, 2013-02-19
( 0 )

Er bestaan ook fishing pages, dit is een neppagina van bijvoorbeeld hotmail waar je soms op terecht komt, kijk dus altijd boven in de adresbalk of er wel echt hotmail.com staat, als dat er niet staat vul dan NOOIT u gegevens in op die pagina, want die worden doorgestuurt naar mensen die er verkeerde dingen mee doen en deze mensen kan de politie (Bijna) nooit traceren.

Dus, wees gewaarschuwd

-Juno van Sommeren
Administrator, 2013-02-19
( 0 )

Er bestaan ook fishing pages, dit is een neppagina van bijvoorbeeld hotmail waar je soms op terecht komt, kijk dus altijd boven in de adresbalk of er wel echt hotmail.com staat, als dat er niet staat vul dan NOOIT u gegevens in op die pagina, want die worden doorgestuurt naar mensen die er verkeerde dingen mee doen en deze mensen kan de politie (Bijna) nooit traceren.

Dus, wees gewaarschuwd

-Juno van Sommeren
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl