X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De eerste kantoorprogrammatuur

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 24-12-2008
Auteur: Normyo
Je zou het niet geloven, maar het eerste kantoorprogramma voor een personal computer stamt uit het eind van de jaren zeventig. En het betreft een rekenblok programma, dat we tegenwoordig vooral kennen onder het begrip spreadsheet. En wat nog veel verbazingwekkender is, is dat het programma nooit geoctrooieerd werd. Of misschien gelukkig maar, want anders zouden de huidige spreadsheet programmas veel duurder zijn.

Nog wat verbazingwekkend nieuws

Dat eerste rekenblok programma werd geprogrammeerd voor de Apple II van Apple Corporation van Steve Jobs en Steve Wozniak. Dat was ongeveer 6 jaar voordat er zelfs maar een computer was die met het Microsoft Disk Operating Software werkte en de IBM Personal Computer werd genoemd.

Dat eerste rekenprogramma kon eigenlijk al de meest basale dingen, die spreadsheets tegenwoordig ook kunnen. Eigenlijk zou je waarschijnlijk geen enkel verschil kunnen zien tussen dat eerste rekenprogramma en de huidige spreadsheet. Met uitzondering van het feit, dat het er tegenwoordig allemaal veel mooier uitziet. In die zin is er in de loop der jaren vooral iets estetisch veranderd aan programmatuur.

Dank zij dat spreadsheet programma werd ook nog eens duidelijk dat een computer meer was dan een leuk speelgoedje voor elektronica freaks, die er allerlei rare elektronische fratsen mee uithaalden.

Wat kan een spreadsheet nu eigenlijk

In de basis is een spreadsheet een luxe calculator met print mogelijkheid. Of beter gezegd het is basaal gezien niet veel meer dan zo'n boekhouders rekenmachine waar bij iedere aanslag op een operator zoals plus of min een afdruk wordt gemaakt op een rol papier. Je kunt dus de hele opsomming zien van alle getallen, die je hebt ingevoerd en het resultaat.

Dit in tegenstelling tot een gewone calculator, waar je voortdurend werkt met het resultaat van de vorige berekening en je dus zelf in de gaten moet houden, dat je geen fouten maakt.

Maar een spreadsheet kan tegenwoordig veel meer dan dat.

Je kunt er in tekstverwerken. Je kunt er grafieken mee maken. Je kunt er statistische berekeningen mee uitvoeren. Je kunt het zelfs als een database gebruiken. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om er een enquete formulier mee te maken, door velden te beschermen en velden vrij te laten voor invulling. Het is zelfs een analyse instrument geworden, waarmee je verschillende groepen gekoppelde gegevens kunt onderzoeken, door dan weer het enige gegeven als uitgangspunt te nemen en dan weer het andere.

Het spreadsheet is tegenwoordig dus veel meer dan een rekenmachine, zelfs zoveel meer, dat je een paar miljoen paginas tekst zou kunnen produceren, met wat er allemaal mogelijk is met een spreadsheet.

Een mooi voorbeeld van een spreadsheet

Sinds een aantal jaren heeft Apple een nieuw spreadsheet programma ontwikkeld, met de naam Numbers. Op het eerste oog, als je het programma opent, stelt het niet veel voor. Het ziet er wat simpel uit met zijn enkele pagina en een aparte navigatie kolom. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft Excel, dat altijd meteen uit de doos opent met drie werkbladen.

Dit eenvoudige begin van Numbers verbergt echter een Rolls Royce V8 motor, achter het bedriegelijke uiterlijk van een Volkswagen polo. Want waar je in Excel nooit meerdere werkbladen tegelijkertijd naast elkaar kunt zetten en bekijken, kan dat bij Numbers wel. Hoewel ze het in Numbers tabellen noemen.

Het kan nog veel erger. Bij Excel moet je verschillende bestanden aanmaken, zelfs als je gegevens hebt die bij elkaar horen maar die gescheiden verwerkt moeten worden. Bijvoorbeeld in het geval van verschillende projecten, die elk hun eigen financiering hebben, maar die wel tot één product moeten leiden. Als je dan een totaal overzicht zou willen hebben dan zou je een bestand moeten maken, dat naar al die andere bestanden verwijst. Dat betekent dat iedere keer, dat je iets verander in het ene bestand, het gekoppelde bestand als het geopend wordt eerst gaat kijken of er iets is veranderd. Als je een supersnelle computer hebt, met veel geheugen is dat geen probleem. Maar voor het gewone huis, tuin en keuken werk kan een beetje spreadsheet met veel externe koppelingen een frustrerende traagheid opleveren. Of je moet alle projecten binnen één bestand met vele werkbladen gaan opslaan. Waarbij je op ieder werkblad meerdere groepen velden gaat aanmaken.

In Numbers kun je echter verschillende tabellen naast elkaar zetten in het zelfde scherm dat bij een werkblad hoort en de gegevens in die tabellen koppelen. En je kunt binnen hetzelfde bestand werken met verschillende werkbladen en die werkbladen net als in Excel aan elkaar koppelen met verwijzingen.

Uiteindelijk kun je stellen, dat de oplossing in Numbers vooral eleganter is en daardoor ook overzichtelijker.

Vooral ook omdat je binnen je navigatie balk te zien krijgt welke tabellen en werkbladen je allemaal hebt. Om datzelfde te bereiken in Excel, zou je een apart werkblad moeten aanmaken, dat naar al je werkbladen linkt en alle daarop genoemde tabellen.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl