X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Browseroorlog

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-12-2009
Auteur: Normyo
In de jaren negentig van de twintigste eeuw kenden we een echte browseroorlog in de wereld van het wereld wijde web. Netscape de maker van de eerste gratis grafische browser kwam in conflict met Microsoft. Uiteindelijk verloor Netscape de concurrentiestrijd, omdat Microsoft zijn browser gratis weggaf bij zijn besturingssysteem Windows. Iets wat Netscape niet kon.

Browser

Browser Een browser is programma dat je nodig hebt om gebruik te maken van het hypertext transfer protocol (http). De eerste browser is in 1990 gecreŽerd door Tim Berners-Lee en kon niet veel meer dan tekst weergeven met opmaak kenmerken als vet, schuin, gewoon en hyperlinks naar andere pagina's. Plaatjes moesten in afzonderlijke vensters geopend worden, omdat de systeemsoftware van de computer waarop de browser gecreŽerd werd geen plaatjes kon tonen binnen tekst.

De eerste echte grafische browser en de voorloper van alle huidige browsers was Mosaic, wat werd ontwikkeld door NCSA. Deze browser kon wel plaatjes binnen de tekst laten zien. Mosaic vormde de basis voor Netscape en Internet Explorer.

De oorlog tussen Netscape en IE ontstond omdat Microsoft bang was voor het succes van Netscape. En dat in een tijd dat nog helemaal niet duidelijk was wat er nu eigenlijk echt mogelijk was met het WWW.

Browseroorlog

Als je alleen al kijkt naar welke browsers je voor een Macintosh computer kunt krijgen, dan is de browseroorlog eigenlijk verworden van een oorlog in een concurrentiestrijd. Iedere browser heeft wel zijn voor en nadelen en zijn eigen uiterlijk.

Wat wel bijzonder is, is dat je geen Microsoft browser kunt krijgen voor je Mac OSX 10.5 computer. Wat kun je dan wel krijgen? Een alfabetische opsomming:
 • Apple Safari
 • Camino
 • Google Chrome
 • iCab
 • Mozilla Firefox
 • Mozilla SeaMonkey
 • Omniweb
 • Opera
 • Shiira
Zijn de verschillen groot tussen deze browsers? Eigenlijk niet, want ze zijn gebaseerd op maar een beperkt aantal engines. (Een engine is een een stukje programmatuur dat een specifieke taak uitvoert, zoals bijvoorbeeld het opbouwen van een www pagina.) Het gaat dan om Webkit wat aan de basis ligt van Safari, Chrome, Shiira, OmniWeb en iCab. Mozilla dat de basis vormt voor Firefox, SeaMonkey en Camino. Presto wat gebruikt wordt in Opera.†

En toch zijn er bijvoorbeeld grote uiterlijke verschillen tussen de browsers. Zo kun je bijvoorbeeld in Firefox en Chrome het uiterlijk van je browser aanpassen. Hoewel dat slaat dus alleen op het uiterlijk van de werkbalken binnen het venster en bijvoorbeeld een leeg venster.

In Shiira en OmniWeb krijg je geen tabs, maar heb je een aparte balk onder of naast het venster voor de sites die je open hebt. In Firefox, SeaMonkey, Camino, Safari, Opera en Chrome krijg je een balk met tabs voor iedere pagina die je hebt geopend in hetzelfde venster. Waarbij je in Opera er voor kunt kiezen om een verkleinde weergave te tonen van de pagina, wat weer lijkt op wat Shiira en OmniWeb doen.

Wat dieper in de browsers vindt je verschillen in hoe de browsers gebruik maken van informatie op internet. Je kunt in Safari, Firefox, Chrome, Opera aangeven dat je gewaarschuwd wilt worden als een site bekend staat als onbetrouwbaar. Safari biedt de mogelijkheid om via hun server te werken, waardoor je sneller kunt browsen op een traag netwerk. Chrome beschermt de gehele browser tegen websites die niet stabiel zijn, zodat je niet je browser moet herstarten als een site niet reageert. De meeste browsers bieden nu de mogelijkheid om de tekst die je bijvoorbeeld in reactievensters typt op spelling te controleren. En zo kan ik nog wel een lijst maken van verschillen.

Snelheid

Maar het belangrijkste bij een browser is natuurlijk de snelheid waarmee een pagina wordt opgebouwd, als je de programma verkopers moet geloven. Hoewel het goed bezien een weinig zinnige vergelijking is. De opbouw van een pagina heeft namelijk met meer dan alleen de snelheid van de browser te maken. Want ook de snelheid en de kracht van de server speelt een rol. Een server die niet berekend is op meer dan 1000 bezoekers per uur, zal gewoon vastlopen als er plots 10.000 bezoekers komen. En van een vastgelopen server kan zelfs een snelle browser geen paginas downloaden.

Verder is de snelheid van je internet aansluiting van belang voor de opbouw van een pagina. Hoeveel informatie staat er op een pagina speelt een rol, een pagina met veel plaatjes bouwt nu eenmaal langzamer op dan met alleen tekst. En de computer waarmee je browst speelt een rol. Als je een PC uit 2007 gebruikt met een cache van 256 KB of eentje uit 2009 met 2MB en de nieuwste quadcore processor, dan zul je het verschil ook wel merken.

Wapenstilstand

Hoe groot de browseroorlog is, kun je eigenlijk merken aan het feit dat Firefox maar heel langzaam zijn aandeel weet te vergroten van de webbrowser markt. Het zit nu na vijf jaar op 25% wereldwijd, zoals gemeld door Net Application op hun pagina over Browser market share.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl