X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Muziek, films, boeken en spellen downloaden met bit torrents

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+7
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Yonego Yonego Auteur op infoyo sinds
01 Juli 2008


Bekijk het profiel van Yonego
Datum: 26-07-2010
Auteur: Yonego
Je hebt er vast al wel eens van gehoord; downloaden met behulp van bit torrents. Spellen, films, e-books en programmatuur, het ligt allemaal voor het grijpen op het internet. Maar hoe werkt het nu precies en wat heb je eigenlijk allemaal nodig om zelf te kunnen up- en downloaden via torrents? In dit artikel zal ik hier een antwoord op te geven.

De term bit torrent is afgeleid van de Engelse term torrent, wat stortvloed betekent. Het is een systeem om gegevens uit te wisselen tussen computers (peer-to-peer) waarbij er gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde 'tracker' (een centrale locatie die die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert). Het downloaden bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Zo'n gecoördineerde groep wordt een torrent genoemd.

Het centrale distributiepunt wordt tracker genoemd. Je wordt met de tracker verbonden zodra een torrentbestand wordt geopend door de bittorrent client op je computer. In dit torrentbestand staan de locatie van de tracker en de omvang van het bestand of de bestanden die in de torrent worden uitgewisseld. De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand al hebben of nog bezig zijn met de download.

Gebruikers die het hele bestand al gedownload hebben en alleen nog maar uploaden, worden seeders genoemd. Gebruikers die nog bezig zijn met het downloaden van het bestand worden leechers genoemd. Zodra je begint met het downloaden van een bestand begin je ook de stukjes die je al binnen hebt te uploaden naar andere downloaders. Je bent dan een "peer" in het netwerk. De tracker zorgt ervoor dat je in contact komt met andere peers.

Torrents zijn het meest geschikt voor het verspreiden van grote bestanden of verzamelingen van bestanden (meer dan een paar honderd megabyte) waar in korte tijd grote vraag naar is, zoals muziekverzamelingen, nieuwe besturingssystemen en kopieën (rips) van nieuwe dvd's of films. Houdt er rekening mee dat niet alles dat aangeboden wordt ook legaal is en dat er regelmatig virussen in downloads verstopt worden. Een goede virusscanner is dan ook van groot belang.

Om een torrentbestand te kunnen openen en gebruiken, heb je een bittorrent client nodig. Er zijn verschillende clients te verkrijgen. Populaire gratis bittorrent clients zijn µTorrent en Transmission. Nadat je het programma hebt gedownload en geďnstalleerd, kun je het direct gebruiken om torrents te openen.

Er zijn veel gespecialiseerde websites waar je torrentbestanden kunt downloaden. Een populaire website is The Piratebay, maar er zijn er nog veel meer. De torrents zijn meestal verdeeld in categorieën en bij elke torrent staat aangegeven hoeveel seeders en leechers er zijn. Als er veel seeders zijn, zal dat de downloadsnelheid waarschijnlijk positief beinvloeden. Het kan echer ook zijn dat er weinig seeders zijn, maar dat er een aantal seeders tussen zitten van wie je met grote snelheid kunt downloaden. Het kan ook voorkomen dat een torrent 'uitsterft'. Als alle seeders de torrent verlaten en de overgebleven stukken bij de leechers samen niet compleet zijn, kan niemand het hele bestand meer downloaden. Daarom is het aan te raden om na het volledig downloaden nog een tijd lang in de torrent te blijven als seeder.

Iedereen up- en download tegelijk, dus de downloadsnelheid is niet afhankelijk van een enkele gebruiker. In het meest gunstige geval is de downloadsnelheid gelijk aan de totale uploadsnelheid van de verschillende seeders. In de bittorrent client kun je de maximale up- en download snelheid instellen.  Het is beleefd en voor het voortbestaan van een torrent noodzakelijk dat je na het downloaden van een bestand blijft delen.

Er zijn zogenaamde privétrackers en publieke trackers. Alleen mensen met een gebruikersaccount hebben toegang tot privétrackers. De voordelen van dit soort trackers zijn dat er weinig tot geen spam of virussen worden aangeboden, en dat het downloaden veel sneller zal gaan. De downloadsnelheid zal hoger zijn omdat het verplicht is om een bepaald percentage van wat er gedownload wordt ook te uploaden. Hoe meer je uploadt hoe hoger de ratio is, als de ratio te laag is kun je worden verwijderd als gebruiker. Het is vaak niet gemakkelijk om lid te worden van een gemeenschap rondom zo'n privétracker en het werven wordt ook alleen op uitnodiging gedaan.

Het downloaden van bestanden werkt heel eenvoudig. Download en installeer een (gratis) bittorrent client zoals µTorrent of Transmission. Ga naar een torrent website (even zoeken met Google op 'torrent' geeft al veel resultaten). Zoek de download van je keuze (let op het aantal seeders en leechers) en klik de downloadlink aan. Meestal wordt het bestand al direct voor je geopend in de bittorrent client en het up- en dowloaden automatisch gestart. Voor meer informatie verwijs ik je naar de help informatie van de bittorrent client die je gebruikt. Veel plezier met het vinden en delen van bestanden.

Reacties op dit artikel
Kristel, 2010-08-06
( +3 )

Ben zelf al een tijdje lid van een privetracker,maar het blijft lastig om uit te vinden of je het het up/downloaden netjes doet.Deze uitleg is voor een ieder lijkt me helder.Wel is het van belang om na het instaleren van bv een utorrent je daar je instellingen even naloopt.
Dus bedankt.
De kruisvaarder, 2011-02-18
( +2 )

Op het net zoeken naar een torrent is niet altijd nodig.Een programma als uTorrent heeft een zoekfunctie met 8 torrentsites plus daarbij een link naar Google.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl