X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Azureus-Vuze, het downloaden van torrent files

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+32
  Goed artikel ( +37 )
  Slecht artikel ( -5 )
RSS van Changy Changy Auteur op infoyo sinds
20 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Changy
Datum: 07-11-2008
Auteur: Changy
Het downloaden van programmas, films en muziek is de afgelopen jaren fors gestegen. Met de komst van software zoals Azureus / Vuze is het allemaal nog makkelijker gemaakt. Maar wat is nu eigenlijk een torrent file? En is dat downloaden wel legaal?

Wat is een torrent file?

Wat is een torrent file? Bij het downloaden van een torrent file is er altijd een centraal punt van waaruit de download gecoordineerd wordt, terwijl de download zelf op andere plaatsen gebeurt. Het origineel te downloaden bestand wordt in stukken via het centrale punt verspreid. Je kunt dus stukjes van bijvoorbeeld een film tegelijkertijd downloaden van verschillende 'seeders' of 'peers'. Hierbij zijn de 'seeders' de punten waar het totale bestand aanwezig is, en de 'peers' hebben gedeeltes van het bestand. Zodra jij een gedeelte van een bestand hebt gedownload, word je automatisch ook 'peer' . Dit betekent dat je dan ook gaat uploaden (oftewel anderen gaan downloaden van het gedeelte dat jij al hebt).

De torrent is het geheel van alle stukjes die samen het bestand vormt. Het voordeel van deze manier van downloaden is, dat je kunt stoppen en later verder downloaden. Zie het maar als een grote legpuzzel. Zodra je begint met downloaden wordt er op je harde schijf direct ruimte gemaakt voor het complete bestand. M.a.w. de kantstukjes van de puzzel worden neergelegd. Zolang er genoeg 'seeders' en 'peers' zijn kun je nu op elk gewild moment de rest van de puzzelstukjes verzamelen en de puzzel compleet maken.

Het grote publiek

In 2003 kwam de gratis software Azureus op de markt, 3 jaar later omgedoopt tot Vuze. Het is een makkelijk programma. Het downloaden van grote bestanden was niet langer alleen voor 'wiz-kids' en 'computer-freaks', maar werd toegankelijk voor het grote publiek. Met een simpele zoekactie (google-stijl) komen er lijsten met films, muziek, videoclips, etc tevoorschijn. En met 1 klik op de knop begint het downloaden.

Dilemma

Dilemma Bij mij komen onmiddelijk vragen over de ethiek van dit alles naar boven. De bestanden die worden gedownload, zijn vaak door auteursrechten beschermd. Als de grote massa, films, videoclips, muziek en software, zo gratis kan downloaden, waar moet de muziek en filmindustrie dan zijn inkomsten vandaan halen?

Bij het installeren van het programma, moet je ook de voorwaarden accepteren, waarin staat dat jij zelf verantwoordelijk bent voor wat je download. En laten we eerlijk zijn: Als je een gloednieuwe film, die zelfs in de winkel nog niet als DVD verkrijgbaar is, gratis van het internet haalt, dan weet echt iedereen dat dat illegaal is. Toch?

Halverwege 2007 werd Azureus, samen met nog 2 programma's in Frankrijk voor het gerecht gesleept, door de Franse muziek industrie. Er werden miljoenen bedragen geclaimd vanwege inkomstenderving.

Iets om over na te denken bij je volgende download!

Reacties op dit artikel
Normyo, 2008-12-03
( +1 )

Natuurlijk is het downloaden van auteursrechtelijk materiaal, niet helemaal eerlijk. Aan de andere kant mag ik gratis naar allerlei televisie programmas kijken, als ik maar naar reclame kijk tussendoor. En zo langzamerhand worden auteurs stinkend rijk van één keer iets doen en miljoenen keren kopieëren. Als dit model gold voor meubels, dan zouden meubelfabrikanten multimtriljardairs zijn.
Dus er is ook een andere ethiek, namelijk die van het: Hoeveel recht heb ik om tot tachtig jaar na mijn eenmalige actie, geld te verdienen aan die actie?
Als auteurs eerlijk zouden zijn, dan zouden ze hun inspiratiebronnen ook blijven betalen, zolang als zij geld verdienen aan hun product. Dus kranten betalen journalisten voor iedere keer, dat hun artikel gebruikt wordt. Journalisten betalen hun bronnen iedere keer dat zij geld ontvangen voor een artikel.
Dus auteurs moeten niet teveel zeuren over oneerlijke downloaders, want zij maken ook misbruik van anderen. Ze betalen, bijvoorbeeld, hun leerkracht, die hun geleerd heeft hoe ze hun product moeten maken, toch ook niet voor iedere keer dat ze gebruik maken van wat ze van hem geleerd hebben?
Roberto van dam, 2008-12-06
( 0 )

Hé Normyo, knappe weldoordachte reactie, dank je wel
Het is ook bekend dat in de muziekindustrie het meeste geld gaat naar de, wat vroeger heette, platenindustrie en dat de artiesten er vaak weinig van zien. Die krijgen hun inkomsten vooral van optredens en dat natuurlijk alleen weer de top-groep.
Normyo, 2008-12-07
( +1 )

Dat heeft me altijd verbaasd, die constructie binnen de platenindustrie. Dat was geloof ik ook een van de redenen, waarom Frank Zappa één van zijn LP's: "We're only in it for the money" heeft genoemd.
En vervolgens rechtvaardigde de platenindustrie die constructie met de woorden: "Met de winst kunnen we onbekende en minder geliefde muziekgenres ook uitbrengen op LP." Maar daar hebben we toch de overheid voor, om ongeliefde en onbekende muziekgenres in leven te houden? De overheid geeft toch subsidie aan allerlei bijna niet in leven te houden vormen van muziek? En ondertussende verdiende de directeuren van de grote labels miljoenen.
Marc, 2009-03-22
( 0 )

Vroeger hebben wij meerdere malen betaald voor steeds dezelfde nummers, eerst op LP dan op cassette en dan op CD en dan dezelfde nummers op verzamel of greatest hits enz.. Als ik in een openbare ruimte kom waar men muziek speelt waar ik mij aan erger dan betaal ik daar onrechtstreeks ook aan mee. De maffia die deze rechten jarenlang opgestreken hebben moeten teruggefloten worden.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl