X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Computers en internet" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Windows opnieuw installeren

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Essener Essener Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Essener
Datum: 13-11-2008
Auteur: Essener
Iedereen heeft er vroeg of laat  last van, je computer start niet meer goed op in windows. De computer loopt vast zodra je windows geladen is of komt niet eens verder dan het laden van windows.je kan er niks meer aan doen... en wat nu? je computer bij het grof vuil? blijven proberen tot dat het een keer wel lukt? een beetje prutsen en hopen dat het beter word? of laat je het liever door een professional doen die er flink wat geld voor vraagt...?doe dat niet langer... deze tutorial is voor die gene die de touwtjes in eigen handen wil nemen

Conclusies en opties door lopen

Wat u eerst uit moet zoeken is of u echt niet meer  in windows kan komen.
Dit kunt u doen door tijdens het opstarten van uw pc de knop F8 in tedrukken en vervolgens op Windows opstarten met recente instellingen die werkten. Lukt dit niet en u heeft bestanden op uw hardeschijf staan die u echt niet kwijt wil raad ik u toch aan om iemand met verstand van zaken te raad plegen omdat het ander wel eens een heel technisch verhaal kan gaan worden en ik wil deze tutorial graag makkelijk en overzichtelijk houden.
Heeft u geen belangrijke bestanden op uw computer staan en wilt of kunt u het echt zelf op lossen zit er nog maar 1 ding op windows opnieuw installeren. *[Let op! als u dit doet bent u alle bestanden die op Uw C schijf (in "Deze Computer" weergegeven als C:/ of Lokaal station (C:) ) stonden kwijt]*

Wat u wilt doen is helemaal aan u.
Maar als ik zou moeten kiezen tussen een paar bestanden kwijt raken waar ik eigenlijk toch niet zoveel om gaf en 50 Euro betalen voor de reparatie zou ik toch kiezen voor het volgen van deze tutorial.
mocht u er desondanks toch niet uit komen kunt u altijd nog naar de specialist gaan.

Het begin

Nadat we de conclusies hebben getrokken en alle opties hebben door lopen is het tijd om aan de slag te gaan.
Het eerste wat we nodig hebben is natuurlijk de CD/DVD van windows.
als we die hebben gevonden is het natuurlijk handig om tekijken of u ook nog een serie code hebt om windows te activeren als we windows eenmaal geinstalleerd hebben. ik weet dat het heel erg in trek is om een illegale versie van windows op je computer te installeren maar dit raad ik ten zeerste af. Niet alleen omdat het illegaal is maar ook omdat je dan de kans loopt dat je windows niet kan updaten. maar ik ga ervan uit dat de meeste mensen die deze tutorial nodig hebben windows gewoon legaal in huis hebben gehaalt.
De code kunt u of op het hoesje van uw CD/DVD of op een sticker die op uw computer zit geplakt.

ook is het handig om alle cd's die u bij uw pc hebt gekregen ook alvast klaar te leggen voor als we klaar zijn met de installatie van windows zelf. zodat alles ook weer naar behoren werkt.

De bios instellen

BIOS is een acroniem voor Basic Input Output System.

Het BIOS is een bibliotheek met een set basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem of operating system (OS) en de hardware. Tijdens het opstarten van een pc (personal computer), wanneer het OS nog niet geladen is, is dit ook de enige software die beschikbaar is.

Wanneer een computer wordt gestart, wordt eerst de POST (Power-On Self Test) in het BIOS doorlopen.
Als alles in orde lijkt, roept het BIOS vervolgens de bootloader aan (meestal door de eerste sector van een aanwezige harde schijf te lezen). Dit opstarten wordt 'booten' genoemd: de bootstrap-routines in het BIOS zijn de eerste stap waarmee de computer zichzelf start.   
(bron: Wikipedia)

Even kort samengevat:
De BIOS zorgt ervoor dat uw computer opstart via de hardware die u hebt ingesteld en zorgt ervoor dat dit zonder problemen kan plaatsvinden.

De BIOS is standaart zo ingesteld dat hij de hardeschijf aanroept om windows op te starten.
Dit is wat wij nu moeten proberen te voorkomen omdat we de pc moeten opstarten vanaf de windows CD/DVD

Om in de BIOS te komen dient u direct bij het opstarten goed op te letten wat er in beeld komt te staan.
Er komt bij de meeste computers onder in beeld te staan "Press Del to enter setup" het komt desondanks ook regelmatig voor dat u een andere knop moet indrukken probeer die knop te vinden en druk hem een aantal keren in tot dat u in een blauw menu komt. *[Waarschuwing]* verander alleen het geen waar ik het zo over ga hebben anders heeft u de kans dat u iets aanpast wat niet goed is voor uw pc en dan bent u verder van huis.]*

De bios is in de meeste computers het zelfde maar er is natuurlijk een kans dat die van u iets afwijkt van de bios beschreven in deze tutorial.

Boven inbeeld staan tab-bladen, de tab die nu geopent is heet Main zoals u wellicht  hebt gemerkt werkt u muis niet in de bios. U kunt de bios alleen maar besturen met uw toetsen bord met pijltje naar rechts gaat u naar een volgend tab-blad en met pijltje naar links gaat u weer terug. als het goed is heeft u een tab met de naam Boot daar gaan we in werken.
(heeft u geen tab met boot ga dan door naar het pijltje in deze tutorial)(heeft u deze wel kunt u zometeen het pijltje overslaan) in dit menu gaan we opzoek naar de zin > Boot device priority deze selecteerd u doormiddel van pijltje naar onder en pijltje naar boven heeft u deze zin eenmaal geselecteerd drukt u op enter.

--> u heeft geen tab met Boot dan zit er nog maar 1 ding op zoeken naar de zin "Boot device priority" in alle tabs heeft
      u ook die zin niet dan moet u zoeken naar een zin die er oplijkt en die selecteren met behulp van pijltje naar boven en
      naar onder. Met enter opent u het menu dat achter die zin zit. Komt u nu in een menu met de volgende reeks zinnen
      kunt u verder gaan met de rest van de tutorial "1st boot devise, 2nd boot device, 3rd boot device en 4th boot device".
      Heeft u dit echter niet kunnen vinden zult u als nog iemand met verstand van zaken erbij moeten halen (dit komt
      zelden voor) [Nogmaals verander nog niks]

Als u dit gedaan heeft ziet u een menu met onder elkaar 1st boot device, 2nd boot device, 3rd boot device en 4th boot device (soms meer dan 4) u kunt nu weer met de pijltjes toetsen door dit menu-tje lopen.

Nu komt het aanpassen aan de beurt.
Ga naar 1st boot device en druk op enter.
Selecteer CD ROM en druk weer op enter.
Ga nu naar 2nd boot device en druk op enter.
Selecteer nu Hard Disk en druk weer op enter.
Bij 3 en 4 (of hoger) moet u er op dezelfde manier voor zorgen dat er Disabled komt te staan.

Nu drukt u op Esc op uw toetsen bord nu komt u weer in het hoofd menu.
Open nu uw Cd-rom la en leg de CD/DVD van windows er in.
Ga nu naar het tab-blad Exit en selecteer Exit & save changes
Nu zal u om een bevestiging worden gevraagt waar u [Yes] moet selecteren.
De computer zal nu opnieuw opstarten.

wacht tot er in beeld komt te staan "press a key to boot from CD/DVD" of "druk op een toets om vanaf de CD/DVD op te starten" of iets wat er op lijkt. druk op een toets en de pc zal opstarten vanaf de CD/DVD

Windows installeren

De computer zal nu eerst de bestanden laden die nodig zijn om de windows setup te starten vanaf de CD/DVD. dit kan een tijdje duren.
[LET OP!] heeft u een SATA hardeschijf (geen SATA schijf werk dan verder vanaf de pijl) dan bent u extra drivers nodig om xp te installeren. Deze drivers kunt u waarschijnlijk  wel bij een winkel die computers repareert en bouwt bij u in de buurt krijgen/kopen #Tip# neem een lege floppy/diskette mee# de drivers moet u namelijk op een diskette laden voor dat de setup alle windows drivers en bestanden gaat laden onder inbeeld komt de tekst te staan to load non mircosoft drivers press F6 (zorg er wel voor dat de diskette dan in uw pc zit anders heeft u er nog weinig aan).
de setup zal nu de drivers laden die nodig zijn voor een SATA-schijf [deze stap is noodzakelijk omdat anders windows xp niet optimaal werkt]

-->als dit klaar is zal de setup vragen of je windows wilt installeren, door op enter te drukken geeft u aan dat u dit werkelijk wilt.

nu krijgt u een overeenkomst te zien (meestal in duits of engels) druk op F8 voor akkoord.

daarna krijg een een overzicht van de hardeschijfen die zich in uw computer bevinden.
het makkelijkste is het hiervoor gewoon de C schijf te selecteren. let wel even op wat er achter de schijf staat. er staat of NTFS of FAT32 dit is van belang voor de volgende stap. het selecteren gaat hier netzo als in de bios.
door op enter te drukken.

de setup zal u nu vragen op welke manier u wilt formateren. stond er achter de schijf NTFS dan formateerd u de schijf als NTFS, stond er FAT32 formateerd u de schijf als FAT32 (mocht de FAT32 er niet bij staan kunt u ook als NTFS formateren en anders om maar het mooiste is natuurlijk de schijf het zelfde te houden.) ik raad hier sterk aan de opties Snel formateren niet te kiezen dat is namelijk minder effectief.

de setup zal u nu om een bevestiging vragen. In de meeste gevallen doet u dat door op F te drukken maar het is ook mogelijk dat u een andere toets moet in drukken welke toets staat aangegeven in de tekst.

nu zult u een gele balk zien die het proces weergeeft. de setup zal eerst de schijf formateren en dan windows installeren.
daarna zal de computer opnieuw opstarten.

nu zal je de GUI (graphical user interface)(grafische gebruikers interface) setup zien gelijk alweer op het oude vertrouwde windows begint te lijken. de setup gaat nu je hardware detecteren dit kan even duren. (als u zich verveelt kunt u het promotie materiaal rechts lezen ;) of van een heerlijk kopje koffie genieten natuurlijk).

als u dat gehad hebt zal de setup vragen om uw regio en taal in te stellen meestal staat dit al goed en kunt u gewoon op volgende klikken.
nu moet u uw naam invullen en/of bedrijf (bedrijf is niet verplicht).
en klik op volgende
nu moet u uw serie code invullen als het goed is heeft u die al bij de hand (zo niet staat hij op de hoes van de cd/dvd of op een sticker op de computer kast)
klik op volgende
nu moet u een computer naam invullen deze naam mag u zelf kiezen.
klik op volgende
nu moet u de tijd en datum instellen
klik op volgende
nu gaat de setup het netwerk instellen.
u krijgt twee keuzes kies de bovenste
nu bent u klaar met alles invullen en gaat de setup verder met alles verder af te ronden. dit kan enige tijd duren (weer een kopje koffie?)

als dit klaar is start de computer opnieuw op en zult u het oude vertrouwde laad scherm te zien krijgen.
de computer zal nu de beeld instellingen automatisch aanpassen. klik op OK
nu krijgt u weer een blauw scherm voor verdere instellingen klik op volgende.
nu krijgt u weer twee opties kies wederom de bovenste.
en klik op volgende.
nu kunt u de gebruikers instellen. vul gewoon simpel weg de namen in van de genen die de pc zullen gebruiken en ze krijgen allemaal hun eigen bureaublad en mijn documenten enzovoort. dit hoeft natuurlijk niet u kunt er ook voor kiezen één gebruiker te maken en die tegebruiken.
klik op volgende en u bent klaar op de computer tegebruiken.

Updates en drivers installeren

U bent nu bijna klaar om weer van u computer te gaan genieten. nog een paar kleine dingen en dan kunt u weer aan de slag. het eerste waar u voor moet zorgen is dat uw internet kabel niet in uw computer zit na het opstarten van uw gebruikers account (u kunt namelijk direct alweer gehackt worden als u niet achter een router zit. nu is het zaak dat u uw virus scanner en firewall installeerd. als dit is gebeurt maakt u verbinding met internet en update u de virus scanner en firewall.

daarna activeerd u windows als dat nog niet is gebeurt tijdens de setup. (dit kan komen doordat u tijdens de setup van windows nog geen internet verbinding had.) als windows al is geactiveerd is dit natuurlijk niet nodig. u kunt in uw taakbalk zien of windows al is geactiveerd of niet in de balk onder in beeld (de taakbalk) staat een icoontje met een sleuteltje indien windows nog niet is geactiveerd.

start nu windows update. windows zal nu alle benodigde updates voor windows xp downloaden en installeren. dit kan een tijdje duren (u kan een kopje koffie gaan drinken maar blijf de computer wel even in de gaten houden af en toe krijgt u een paar vragen en opties. als dit klaar is pakt u de cd's erbij die u bij uw pc geleverd kreeg en installeerd alle drivers.

heeft u een Nvidia video kaart is het ook aan te raden naar hun site te gaan en daar de drivers van te downloaden deze krijgt u namelijk vaak niet mee geleverd. voor andere video kaarten wordt het even googlen.

ook is het nog handig om automatische updates aan te zetten zodat u up-to-date blijft met uw updates.

Afsluiting

Dit was dan de tutorial.
ik hoop dat ik hier veel mensen mee geholpen heb.
succes met installeren van alle overige programma's


(typefouten voorbehouden, het gebruiken van deze tutorial is op eigenrisico (maar veel kan er toch niet mis gaan))

Reacties op dit artikel
Carina03, 2008-11-13
( 0 )

:# Wow dat was een stevig lesje. Ik heb toen ik windows xp erop plaatste blijkbaar een fout gemaakt want ook win2000 staat nog in mijn computer. Als ik via f8 ga kan ik win2000 dan zonder problemen weghalen of neemt ie dan xp ook mee?
Essener, 2008-11-13
( +3 )

Als je en 2000 en xp beide kan gebruiken heb je waarschijnlijk meer dan 1 schijf en heb je xp op een andere schijf geïnstalleerd... (denk ik) volgens mij is het namelijk niet mogelijk om 2 besturingssystemen (van mircosoft) op 1 schijf te installeren en ze dan beide te gebruiken, maar dit weet ik niet zeker. als dit het geval is heb je de mogelijkheid om een van de 2 te verwijderen echter hier zit dan weer de maar aan vast je moet uitzoeken welke op welke schijf staat... en alles wat nog meer op die schijf staat ben je dan ook kwijt want je zult die schijf dan ook moeten formatteren dit kan gewoon in windows xp zelf... ik zelf weet zo niet hoe je kunt zien welke welke is.... ik zal even een vriend van mij vragen misschien weet hij het... ondertussen kunt u in iedergeval even kijken of op bijde schijven een mapje met windows staat... heeft u 1 schijf en werken bijde windows versies wel... dan zult u windows weer opnieuw moeten installeren en bovenstaande tutorial volgen dan houdt u als het goed is 1 windows over...

dus even concluderend het is niet mogelijk via de windows setup via de cd 2000 weg te halen. en als u dus 2 schijven heeft is er een mogelijkheid een van de twee te formatteren.
maar dan bent u wel alles kwijt wat op die schijf stond.

het makkelijkste is gewoon de tutorial nog een keer volgen. maar stuur voor die tijd even een reactie of u inderdaad meerdere schijven heeft en of op beide een mapje staat met de naam windows. dan moet u namelijk nog een stapje extra uitvoeren.
Robert, 2008-11-13
( 0 )

Dank u wel heb er veel aan gehad
Retac, 2008-11-13
( 0 )

Ik ben net klaar met de installatie hartelijk dank ofzo
Essener, 2008-11-13
( 0 )

Happy to help :)
Kano, 2008-11-14
( 0 )

Thnx heeft erg geholpen
Deborha, 2009-05-09
( 0 )

Hoi ik heb die windows cd niet kan ik die ergens douwnloden
Essener, 2009-05-09
( 0 )

Zover ik weet kan je windows alleen maar illegaal downloaden (en daar ga ik je dus niet bij helpen )
Monique, 2010-02-07
( 0 )

Na het opnieuw installeren van windows vista, doet internet het niet meer. Wat nu?
Hij kan geen netwerk vinden ofzo
Essener, 2010-02-18
( 0 )

Ik denk dat het probleem bij de drivers(stuurprogramma's) van je pc/laptop ligt. meestal is dit te verhelpen door de drivers te installeren die je bij het systeem geleverd hebt gekregen. heb je echter geen cd's bij het systeem gekregen zou je een programma als drivergenius of driverdetective moeten aanschaffen (die zijn ook te "gratis" te downloaden maar daar ga ik je niet bij helpen )
Specter, 2011-10-19
( 0 )

Ik heb alles gedaan wat je zei precies maar hij instaleerd em niet hij vraagt om service pack 3 snap er niks meer van
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl